VÉLEMÉNYEK HELYETT TÉNYEK

Hogy működnek a különböző víztisztító berendezések?

Egyre többen aggódnak a csapvíz minősége miatt, ezért egyre több háztartásban bukkannak fel víztisztító berendezések. A Tudatos Vásárlók Egyesületénél sorra vettük a forgalomban lévő házi víztisztító berendezések különböző típusait, hogy kiderüljön, milyen szennyeződéseket tudunk kiszűrni velük, és az is, milyen egészségügyi kockázatokat rejt, ha nem rendeltetésszerűen használjuk őket. Belefér például, ha a vízszűrőt egy kicsit tovább használjuk?

Van, aki a víz klóros ízét, szagát és van, aki a vízkövesedést próbálja orvosolni vele. Mások törekednek a hulladékmentességre, és az ásványvízfogyasztást szeretnék biztonságos módon kiváltani. A víztisztító beszerzési költségei nem elhanyagolhatóak, ezért érthető, ha sokáig, éveken át szeretnénk használni. Éppen ezért, mielőtt beruháznánk, érdemes meggyőződni róla, van-e valós vízminőségi probléma. Ha gyanítjuk, hogy szennyezett víz folyik a csapunkból, első lépésként tehetünk hivatalos bejelentést az illetékes hivatalnál, akik kötelesek kivizsgálni a panaszt.

Klóros, ólmos, arzénes? Nem mindegy, mit akarunk szűrni!

Bizonyos szennyeződések jelenléte néhány egyszerű szabály betartásával orvosolható, ám ha ezek nem segítenek, biztosan könnyebb lesz célzott megoldást találni, ha ismered a problémát. A klór eltávolítására elegendő lehet a csapvíz kifolyatása, ám ez olykor nem segít a klóros szagon és ízen. Erre megoldást jelenthet egy egyszerű kancsós szűrő is. Az arzén vagy ólom kiszűréséhez azonban mindenképpen speciális berendezésre van szükség.

Hogy működnek a kancsós víztisztító berendezések

A kancsós víztisztítók cserélhető szűrői általában aktívszén szűrőt és ioncserélő gyantát tartalmaznak. Az aktívszenes szűrők megkötik az oldott szerves anyagokat, ezért alkalmasak a klóros mellékíz ártalmatlanítására, és más kellemetlen ízektől, szagoktól, színektől is megszabadítanak. Mikrobiológiai védelmet a szénszűrő ezüstözése adhat a rendszernek, ám épp ebből oldódhat a vízbe ezüst, amelynek tolerálható koncentrációja 0,1 mg/l. Csecsemők számára mindössze 0,01 mg/l! Az ioncserélő gyanta lágyítja a vizet, úgy, hogy közben nem távolítja el a víz teljes kalcium és magnézium tartalmát, így a szervezetünknek hasznos vizet állít elő. A kancsóval szűrt víz továbbá a vízkő eltávolítása miatt nem károsítja a kávéfőzőt, a vízforralót vagy a vasalót, így ezek élettartamát is meghosszabbíthatjuk vele.

Ha a szűrős kancsót hűtőben tároljuk, 24 órán belül elfogyasztjuk a tartalmát és megfelelő időközönként cseréljük a szűrőt, minimalizálhatjuk a nitrit megjelenését és a baktériumok elszaporodásának esélyét.

Aktívszén töltetű szűrők: könnyen karbantarthatók, de jóval drágábbak

Az aktívszén töltetű víztisztítók között vannak csapra szerelhető, mosogató alá tehető, illetve a bemenő víz kezelésére kialakított készülékek. A szénszűrő mellett mechanikai szűrőt és más vízkezelő töltetet, például vízlágyító gyantát vagy természetes ioncserélőt (zeolitot) is tartalmazhatnak. Csökkentik a vízben lévő klór mennyiségét és minden más szerves anyagot is, illetve lágyítják a vizet. A baktériumok elszaporodását a készülékben ezüstözés, KDF (réz-cink ötvözet) vagy UV lámpa gátolja.

A pult alatti aktívszenes rendszerű víztisztítók beszerelése alapfokú vízvezeték szerelői ismereteket kíván – ha otthonosan mozgunk a teflonszalag, a fúrógép és a tömítések világában, akkor akár házilag is be tudjuk szerelni a készüléket. Karbantartásuk is hasonló felkészültséget igényel. Áruk 20.000-70.000 Ft között mozog, és gyakran mechanikus előszűrő és mikrobiológiai védelmet is nyújtó ultraszűrő is tartozik hozzájuk.

A fordított ozmózis technológiával tisztított víz visszasózást igényel 

Az ozmózis az élő szervezetek egyik alapvető működési mechanizmusa: a víz a féligáteresztő membránon (sejtfalon) keresztül a hígabb oldatból a sűrűbb felé igyekszik. A folyamat nyomás hatására megfordul, amit fordított ozmózisnak (RO) nevezünk. Ez a folyamat hozza létre a “hígabb” oldatot: a tisztított vizet. A fordított ozmózis technológiát alkalmazó kisberendezések úgy működnek, hogy zárt rendszerben, nyomás alatt egy membránon préselik át a már több lépcsőben előszűrt vizet.

Rendszerint kétféle szűrőt tartalmaznak: mechanikait, amely eltávolítja a szilárd lebegő részecskéket és aktívszén szűrőt, amely a klórt, klórszármazékokat, szerves anyagokat szűri ki. Ezek után jön az RO-membrán, amelynek vízáteresztő mérete 0,0001 mikron nagyságú, így kiszűri a tisztításra szánt vízben lévő szinte összes fizikai és kémiai szennyezőanyagot, valamint a biológiailag aktív szervezeteket is. Az aktívszén utószűrő az esetlegesen oldott gázt szűri ki a tisztított vízből, javítva így a víz ízét. A készülékhez tartozik még bakteriális védelmet biztosító egység (UV-lámpa, ezüstözött aktívszén utószűrőként) és általában steril puffertartály is, mivel ez a tisztítási folyamat viszonylag lassú.

Fontos tudnunk, hogy miután a berendezés az emberi szervezet számára fontos anyagokat is kiszűri, így a kezelt víz nem felel meg az ivóvízre vonatkozó magyarországi előírásoknak. Az úgynevezett visszasózást általában visszasózó patronnal vagy a kezelt és kezeletlen víz megfelelő arányú keverésével (by-pass rendszer) biztosítják a gyártók. 

A visszasózó patronnál sajnos előfordulhat, hogy nem képes biztosítani az előírt minimális keménységet, a by-pass rendszer esetén pedig az jelenthet problémát, hogy az eltávolítandó anyagok – alacsonyabb arányban – jelen lesznek a fogyasztott vízben.

A készülék karbantartásának két része van, az egyik az elő- és utószűrők évenkénti cseréje, a másik pedig az RO membrán cseréje. Utóbbi 2-4 évente szükséges, függ a membrán típusától, az átfolyatott víz mennyiségétől és minőségétől. Ez esetben is ügyelni kell a rendszeres fertőtlenítésre és a biztonságos használatra, már csak azért is, mert ez a típusú berendezés komoly befektetést jelent, ára 50 és több százezer Ft között mozog.

A vízlágyító készülék akkor javasolt, ha a háztartási gépeidet szeretnéd védeni a vízkővel szemben

A vízlágyító készüléket általában mosogató alá szokták beszereltetni, ritkább esetben használják bemenő víz kezelésére. Felépítése egyszerű, de a berendezés általában nagy méretű. Az így előállított lágyított víz ásványi anyagokban nagyon szegény, ezért fogyasztása ivóvízként nem ajánlott. A baktériumok elszaporodása elleni védelmet a rendszeres, általában automatikusan beállított regenerálás biztosítja. A vízlágyítás során a nátriummal feltöltött ioncserélő műgyanta a víz kalcium és magnézium ionjait nátrium ionra cseréli addig, amíg a gyanta aktív csoportjain van nátrium. Ha elfogy a nátrium, akkor a gyanta telítődik és regenerálni kell. A gyantán 10%-os sóoldatot (NaCl) keresztül áramoltatva a nátrium az aktív csoportokhoz kapcsolódik úgy, hogy leszorítja a kalcium és magnézium ionokat, melyek klorid ionhoz kapcsolódva a lemosó vízzel a csatornába kerülnek. A vízlágyító készülékek ára 100-200.000 Ft-nál kezdődik, de márkától és kapacitástól függően jóval magasabb is lehet.

Speciális víztisztítók az igazán komoly problémákra

csapvíz teszt dívány tudatos vásárlók

A legnagyobb aggodalomra az adhat okot, ha az ivóvíz határérték feletti arzént, ólmot vagy nitrátot tartalmaz. A speciális víztisztító berendezések és kiegészítők épp ezek eltávolítására lehetnek alkalmasak. Amennyiben ezek szűrése szükséges otthonunkban, a legfontosabb, hogy először tájékozódjunk a választott készülék hatósági engedélyéről. A Tudatos Vásárló cikkében említett népegészségügyi projekt keretében 3-3 telepítési helyszínen összesen 8 db, a működési elve alapján elméletben ólomeltávolításra alkalmas kisberendezés vizsgálata zajlik, ám célzottan ólomeltávolításra engedélyezett termék jelenleg nincs! A vizsgálatok 2020 júliusában zárulnak le, ezt követően várhatóan 2020 augusztusában a projekt honlapján elérhető lesz egy lista az alkalmas kisberendezésekről, valamint az alkalmazásuk feltételeiről.

Nehéz eldönteni melyikkel járnál legjobban hosszútávon?

Nézd meg cikkünket, amelyben összehasonlítjuk a különböző típusú vízszűrő berendezések beszerzési és karbantartási költségeit!


FV-19 pályázat logo


Innovációs és Technológiai Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A teszt az Innovációs és Technológiai Minisztérium
 FV-I-18-19 jelű pályázat keretében valósult meg.

Top
Megszakítás