Tesztünk során öt budapesti halbisztrót látogattunk meg, és teszteltünk, amelyek kifejezetten édesvízi halat kínálnak: Halkakas, Halműhely, Hello Hal, Keszegsütő, Stég.

Hogyan teszteltünk?
A cégek honlapján ill. Facebook oldalukon tájékozódtunk, és az eladóktól kérdeztünk. Azt vizsgáltuk, hogy honnan vásárolják a halat, hányféle hal közül választhatunk.
Arra is kíváncsiak voltunk, hogy mennyire figyelnek a hulladékcsökkentésre, vagyis a helyben fogyasztáshoz mosható evőeszközöket, tányért használnak-e, és lehet-e csapvizet kérni.
Mivel ezeken a helyeken nagy mennyiségű olaj fogy, azt is értékeltük, ha nem pálmaolajat, hanem annál környezetkímélőbb alternatívát használnak.

A teszt eredménye
Egyik étterem sem érte el a 100%-ot vagyis a maximálisan kapható 17 pontot. Leginkább a hiányos tájékoztatás, a pálmaolaj használat és az eldobható étkészlet miatt veszítettek pontot.
Legjobban a Keszegsütő teljesített 76%-kal. A nyertes azzal húzott el leginkább, hogy mosható étkészlettel tálalnak, nem pálmaolajban sütnek, és az eladó pontos tájékoztatást tudott adni arról, hogy honnan érkezik a hal, viszont a honlapjukról sajnos ez az info nem derül ki.
Utolsó helyen a Stég végzett 47%-kal: habár az eladótól megtudtuk, honnan érkezik a hal, de sok pontot veszítettek az eldobható evőeszközök és a tányér miatt, valamint azért mert nem derült ki, hogy kiváltják-e a pálmaolajat környezetkímélőbb alternatívával.

Hogyan pontoztunk?
Hal származási helye
- 2 pontot adtunk azért, ha magyarországi halat dolgoznak fel.
- További 1-1 pontot adtunk azért, ha a honlapról, a helyszínen (szóróanyag/tábla) vagy az eladótól egyértelműen megtudhatjuk, hogy melyik halgazdaságtól veszik a halat.
- Minden halfajtáért 0,5 pontot adtunk.
Környezetvédelem
- 1-1 pontot adtunk mosható pohárért, tányérért és evőeszközért.
- 0,5 pontot vontunk le eldobható papír tányérért/ csomagolásért.
- 1 pontot vontunk le műanyag tányérért/ evőeszközért.
- 1 pontot adtunk, ha adtak csapvizet a rendelésünk mellé.
- További 1 pontot adtunk volna a csapvízfogyasztás ösztönzésére (pl. ha pultra kitettek vizet kancsóban, automatában). Sajnos ilyen eset nem volt.
- 3 pontot adtunk, ha nem pálmaolajban sütnek.

Honnan jön a hal? Hiányos tájékoztatás
A Keszegsütő, a Hello Hal és a Stég honlapjáról kiderült, hogy többnyire tiszai halakat kínálnak, de ennél pontosabban egyik honlap sem tájékoztatott. A Halműhely facebook-oldaláról, és a Halkakas honlapjáról pedig csak annyit tudtunk meg, hogy magyar halakat árulnak. Egyik étteremben sem volt tájékoztató szórólap vagy plakát kitéve arról, hogy honnan jönnek a halak.
Az eladótól érdeklődve a Keszegsütőben, a Stégben és a Halkakasban megtudhattuk a halgazdaság nevét is. A Hello Halban a honlaphoz hasonlóan csak arról tudtak tájékoztatni, hogy magyar, tiszai halak vannak a kínálatukban. A Halműhelyben pedig még ennél is kevesebbet tudtunk meg, vagyis, hogy a két budapesti halpiacról szerzik be a halakat.
Csapvíz népszerűsítése
Szívesen díjaztuk volna pluszponttal, de sajnos egyik étteremben sem volt kitéve víz, vagy automata a csapvízfogyasztás népszerűsítésére, pedig reméltük, hogy Magyarországon is lassan beindul a nemzetközi szinten már népszerű "újratöltő mozgalom". Azonban örömteli, hogy kérésre mindegyik étteremben készségesen adtak ételünk mellé csapvizet, ezt plusz ponttal jutalmaztuk.

Milyen halat kínálnak?
A halfajták száma 6 és 8 között mozgott. Ebben a Halműhely vezet 8 féle hallal, az összes többi étterem pedig 6 féle halat árul. Főleg harcsa, keszeg, pisztráng, kárász, süllő szerepel a kínálatban.
Csomagolás
A legkevesebb hulladékot a Keszegsütőnél és a Halkakasnál termeljük étkezésünkkel, itt a pohár, az evőeszköz és a tányér is mosható volt, ezért ők megkapták a maximális három pontot. A Hello Halban szintén minden mosható volt minden, azonban itt egy szép, de indokolatlan papírzacskóban kapjuk az evőeszközöket, amiért fél pontot levontunk.
A Stégben a tányér papírból volt, de szerencsére a pohár üveg és az evőeszköz fém. Ennek ellenére mégis ki volt készítve tárolókban műanyag evőeszköz is, amiért fél pontot levontunk. A Halműhelyben sajnos csak az evőeszköz fém, a pohár és a tányér műanyagból készült.
Pálmaolaj vagy orángután?
A Halműhelyben repceolajban, a Keszegsütőben sertészsírban sütnek, így itt elkerülhetjük a pálmaolaj okozta környezeti terhelést, ezt plusz 3 ponttal jutalmaztuk.
A Hello Halban és a Stégben nem tudtak pontosan tájékoztatni arról, milyen zsiradékban sül a hal. A Halkakasban viszont egyértelműen megmondták, hogy pálmaolajban sütnek.

Összbenyomás
A Keszegsütőbe betérve azonnal megmutatkozik a vendégszeretet: kóstoló harcsatepertővel kínáltak, készségesen megmutatták a halakat, magyaráznak származási helyükről. Még többre is válaszoltak, mint amit kérdeztünk.
A franciás bisztró hangulatú Halkakasban a falra kitett oklevéllel hirdetik, hogy részt vettek a Hulladékcsökkentési héten, és azt is megmutatják, pontosan milyen vállalásokat tettek. Ezen túl kutyásoknak fontos információ lehet, hogy az ajtóra ragasztott matrica szerint kutyabarát helyről van szó.
A Halműhely stílusos berendezésű Teréz körúti éttermében önkiszolgáló pultnál rendelhetjük meg az ételeket. Kérdéseinket röviden megválaszolták, de nem akartak ennél több információval ellátni.
A Stégben szintén szívesen meséltek a kínálatról, és ötletes halászati témájú díszekkel rendezték be a modern külsejű éttermet.
A Hello Hal ebédidőben nagyon pörgős, így kevesebb idő van a vendégekkel egyenként foglalkozni, megválaszolni a kérdéseiket. Érdekesség, hogy a sorban állva gyorstalpaló biológia és földrajz órán vehetünk részt: a falon hatalmas, krétával rajzolt vaktérkép mutatja mely folyókban milyen halak élnek Magyarországon és környékén.
Köszönjük a teszt elkészítésében nyújtott közreműködést Nagybán Piroskának!
Készült a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás PTKF/625/2017 jelű pályázat támogatásával.