VÉLEMÉNYEK HELYETT TÉNYEK

A hagyományos vagy az elektromos fogkefe tisztít jobban?

A legmodernebb elektromos fogkefék ma már nem csak alapos tisztítást és friss leheletet biztosítanak. A prémium kategóriás termékek olyan extrákkal vannak felszerelve, mint az időzítő vagy a nyomásérzékelő. Figyelmeztetnek, ha lejár a minimum két perces fogmosási idő vagy ha túlságosan nagy nyomóerővel dolgozunk fogmosás közben, ezzel megelőzve, hogy kárt tegyünk az ínyünkben vagy a fogainkban. De valóban beteljesítik az ígéretüket, és hozzásegítenek minket a tiszta, egészséges fogakhoz?

Amióta az elektromos fogkefék a boltok polcaira kerültek, folyamatos vitatéma, hogy vajon hatékonyság terén valóban képesek-e lekörözni hagyományos társaikat vagy azon túl, hogy elvégzik helyettük a munka javarészét, nem nyújtanak többet pusztán kényelmi eszköznél.

Az nem kérdés, hogy árban nagy a különbség a két terméktípus között. Míg egy hagyományos fogkefét akár párszáz forintért beszerezhetünk, egy elektromos fogkeféért biztos, hogy legalább 8 500 Ft-ot ki kell adnunk. Ha pedig felsőkategóriás terméket szeretnénk ez közel 100 000 Ft-ot is jelenthet. Ezeknél a termékeknél a magasabb ár olyan kényelmi funkciókat tartalmaz, mint például, hogy összeköthetjük vele a telefonunkat, mely a fogmosási szokásainkat követve tanácsokat is ad a hatékonyabb technika kialakítására.

fogkefe5

Melyik a jobb választás? Fogápolási szakemberek szerint mindkettőnek megvan a maga előnye és hátránya, de nem elhanyagolhatóak az egyéni preferenciák sem, a kor vagy egészségi állapot is befolyásolhatja, hogy épp melyik a legjobb választás számunkra.

Egy dologban azonban egységes az álláspont: ha legalább 2 percig mossuk a fogunkat naponta kétszer, akkor biztosan tettünk valamit a szájhigiéniánk megőrzése érdekében, függetlenül a fogkefe típusától.

Ugyanis a fogmosás a legalapvetőbb módja annak, hogy megszabaduljunk a fogakon lepedéket képező baktériumoktól. A foglepedék felhalmozódásának megelőzése azért fontos, mert idővel fogszuvasodáshoz és ínybetegségek kialakulásához vezet.

Nézzük, mit lehet tudni a két típusú fogkeféről, mi a legjobb megoldás, hogy fogaink erősek, tiszták és épek maradjanak hosszútávon.

Az elektromos fogkefék tényleg jobban tisztítanak?

A brit nemzetközi jótékonysági szervezet, a Cochrane által készített, a témában az egyik legátfogóbbnak tekinthető kutatás során az elektromos fogkefék a lepedék eltávolítása terén némileg jobb eredményeket értek el, mint a hagyományos társaik.

A kutatók több mint 5000 felnőtt bevonásával folytatott klinikai vizsgálatai során azt tapasztalták, hogy az elektromos fogkeféket használók az első három hónapban 11%-kal több lepedéket tudtak eltávolítani, mint a hagyományos fogkefe esetében. Több mint három hónapos használatot követően ez az érték 21%-ra nőtt. Azt is tapasztalták, hogy az elektromos fogkefét használók esetében 6%-kal csökkent a fogínygyulladás előfordulási gyakorisága az első három hónapban, és 11%-kal a több mint három hónapos használatot követően.

Az elektromos fogkefe árthat a fogaimnak vagy az ínyemnek?

Ezek valóban nagyon erőteljes eszközök, ez a magyarázat arra is, hogy hogyan képesek annyira alaposan eltávolítani a lepedéket. A nem megfelelő használat mellett ez a sok erő potenciálisan problémát is okozhat.

Egyes tanulmányok szerint az elektromos fogkefék használata nagyobb eséllyel koptatja a dentint – ami közvetlenül a fogzománc alatt található keményszövet -, amely akkor kerülhet veszélybe, ha a fogzománc megkopik vagy az íny visszahúzódik. A dentin kopása pedig növeli a fogak érzékenységét és a lyukak kialakulásának esélyét.

Míg más tanulmányok tapasztalatai szerint mindkét típusú fogkefe ugyanolyan hatással van az ép fogzománcra, a valamelyest kopott fogzománc esetén a hagyományos fogkefék koptatják jobban a dentint.

Az ellentmondás pedig a következőkből adódhat a szakértők szerint: a hagyományos fogkefével való fogmosás esetében sokkal nagyobb erőt fejtettek ki az emberek, mint az elektromos fogkefével való szimuláció esetében.

Vagyis tulajdonképpen fogkefetípustól függetlenül nem javasolt túl erősen dörzsölni a fogainkat, mert úgy fennállhat a fogzománc roncsolásának veszélye.

Összefoglalva, akár hagyományos, akár elektromos fogkefét választunk, a finom, gyengéd fogmosás javasolt. A baktériumok és az ételmaradványok eltávolításához nincs szükség nagy erőkifejtésre. Ezt különösen fontos észben tartani, ha elektromos fogkefét használunk, hiszen ebben az esetben a forgó vagy vibráló fej helyettünk dolgozik.

Típustól függetlenül érdemes a puha sörtéket választani, ezáltal kisebb az esélye, hogy kárt okozunk, még akkor is, ha néha a kelleténél erősebben tisztítjuk a fogainkat.

A legfontosabb a helyes módszer

Rajonghatunk a hagyományos fogkefékért vagy letehetjük a voksunkat valamelyik szupermodern elektromos fogkefe mellett, a megfelelő szájhigiénia fenntartása minden esetben a helyes fogmosási technika alkalmazásán múlik. A legjobb eredmény elérése érdekében:

  • Megfelelő szögben tartsuk a fogkefét. A legtöbben a fogukra 90° szögben tartják a fogkefét. Azonban a baktériumok a fog és az íny találkozásánál tenyésznek. Annak érdekében, hogy onnan kimossuk őket, a sörtéket 45° szögben kell tartani az íny vonala alatt.
  • Legyünk alaposak. Fogkefe típustól függetlenül fontos, hogy a sörték minden fogunk teljes felületével érintkezzenek. Elölről, hátulról, jobbról, balról és még az éles élein is. A leghátsó fogunk mögé is el kell juttassuk a fogkefénket. Zárásképpen pedig a nyelvünkön is végighúzhatjuk, onnan is eltávolítva a baktériumokat, hogy megelőzzük a rossz leheletet.
  • Megfelelő nyomást alkalmazzuk. Ha nem vagyunk benne biztosak, hogy jól csináljuk, ne markoljuk meg a fogkefét, inkább csak az ujjhegyeinkkel fogjuk, így biztosan nem tudunk túl nagy nyomást kifejteni fogmosás közben a fogak felületére. Ismerjük fel a túl agresszív fogmosás jeleit: fogak érzékenysége, vérző íny, íny visszahúzódás és összelapított fogkefe sörték.
  • Rendszeresen, 3 havonta cseréljük a fogkefénket, elektromos fogkefék esetében a fejet.

fogkefe2

Megfontolandó: az eldobható műanyag fogkefék sok, nehezen lebomló szemetet termelnek. Az elektromos fogkefék esetében ez a mennyiség valamivel kevesebb, mert csak a fogkefe feje szorul rendszeres cserére. Most már néhány gyártótól elérhető bambusz vagy fa fogkefe is a hagyományos verziókból.

Ha elektromos fogkefe mellett döntenél, a megfelelő típus kiválasztásában segíthet vonatkozó terméktesztünk.


Forrás: www.consumerreports.org, canva.com
Top
Megszakítás