mobil menü megnyitása mobil menü bezárása
tudatos tesztek
Tudatos Vásárlók Egyesülete

Main navigation

  • Hírlevél feliratkozás
  • Tesztek
  • Mi ez?
  • Áraink
  • Blog
  • tudatosvasarlo.hu

User account menu

  • Belépés / Regisztráció

Forrólevegős sütők 2021

23 terméket teszteltünk
2021. 10. 11.
  • A teszt eredménye
  • Tippek
  • Hogy készült a teszt
  • Tesztünkről

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 23 forrólevegős sütőt tesztelt laboratóriumban nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezetekkel együtt. Vizsgáltuk a sütés minőségét, az energiafogyasztást, a használat kényelmét, az eszköz minőségét és biztonságosságát.

sütőke

Sütés

A sütési hőmérsékletet a használati utasításban szereplő ajánlás szerint állították be a laborban. Ha a kézikönyv nem tartalmazta ezt az információt, akkor 200 °C-on használták. Annak érdekében, hogy a kiindulási feltételek azonosak legyenek, a sütésre váró krumplit legalább 24 órán át -18 °C-on tárolták.

A sütési tesztet kétszer végezték el, először optimális mennyiségű, másodszor a lehető legnagyobb mennyiségű krumplival. Az optimális mennyiségre vonatkozó adatot a gyártói ajánlásból merítették a szakértők, azonban ha ez nem került említésre, akkor az EN 61309 szabványt követve a sütő kosarát kétharmadig töltötték. Abban esetben, ha az ideális sültkrumpli-mennyiség kevesebb, mint 400 gramm, a vizsgálatot elhagyták és csak a legnagyobb mennyiséget sütötték ki. A teszt során értékelték a sütési időt 100 grammra vonatkoztatva (beleértve a sütő előmelegítését) és a kész sültkrumpli érzékszervi jellemzőit, színt, textúrát és ropogósságot.

A sütőt sokoldalúság szempontjából is vizsgálták, így más ételeket is kipróbáltak, nevezetesen előhűtött csirkecombokat (általában négy darab, egyenként kb. 100 g) és fagyasztott tavaszi tekercset (10 darab). A vizsgálati eljárás a sültkrumpli elkészítését követte. Mind a csirke, mind a tekercsek esetében értékelték az elkészítési időt, valamint a kész ételek ízét és megjelenését.

süt

Energiafogyasztás

Minden sütési ciklus során mérték a felhasznált energiát 100 gramm ételre vonatkoztatva. A sültkrumpli, a csirkecomb és a tekercs egyformán hozzájárult a végső osztályzathoz.

Használhatóság

A használat egyszerűségének és kényelmének vizsgálatát laboratóriumi szakértőből álló csoport végezte el. Értékelték a használati utasítást (szöveg, ábrák olvashatósága, egyértelműsége, receptkönyv megléte), a sütési programok beállítását (beleértve a vezérlőgombok kialakítását, valamint az idő és a hőmérséklet beállítását), a rutinszerű használatot (különösen az ételek be- és kipakolását), az ellenőrzőablak meglétét vagy akár hiányát, a tisztíthatóságot és a tárolást.

használ

Minőség

A szakértők megvizsgálták a sütők általános felépítést és az felhasznált anyagokat, a karcállóságot, a műanyag alkatrészek kialakítását, az illesztések minőségét és a vezérlést.

Biztonság

Az elektromos és termikus biztonság szintén beleszámított az összpontszám kialakításába. Az elektromos biztonságot a vonatkozó szabvány szerint vizsgálták. A mérés célja az volt, hogy csatlakoztatás és használat során előfordulhat-e áramütés veszélye. A modellek kivétel nélkül megfeleltek az előírásoknak elektronikai szempontból. 

A hőmérsékletméréseket a sütőfelület különböző részein egy szobahőmérsékletű helyiségben végezték az EN 13202 szabvány alapján. Rögzítették, hogy használat során hol és mennyire melegedtek fel az alkatrészek. Azok a típusok, melyek a megengedett határérték feletti hőmérsékletre melegedtek, a biztonság esetében korlátozásra kerültek. 

Ár

Az árak a hazai webáruházak árainak középértékét jelzik a tesztelés időpontjában, a teszteredményt nem befolyásolja.


Képek: canva.com, freepik.com

icrt

Elérhetőségeink

  • Tudatos Vásárlók Egyesülete 1114 Budapest, Móricz Zsigmond körtér 3/A fsz. 3
  • +36 1 225 8136 +36 1 225 8137
  • +36 1 799 8187
  • tve@tve.hu

A kialakult helyzet miatt az irodában és az irodai telefonon korlátozottan vagyunk elérhetőek, ezért kérjük, hogy a tve@tve.hu emailcímen keress minket. Köszönjük!

Rólunk

  • Kik vagyunk
  • Facebook
  • YouTube
  • Impresszum
  • Adatvédelmi szabályzat
  • ÁSZF