VÉLEMÉNYEK HELYETT TÉNYEK

Ezekre figyelj etetőszék vásárlásakor

Ha baba érkezik a családba, hajlamosak vagyunk erőn felül költekezni, csak hogy a gyereknek „jó legyen”. Kardinális kérdéssé válhat az etetőszék vásárlása is. Van-e olyan, amelyik biztonságos és praktikus is?

Mire kell figyelni etetőszék vásárláskor?

Biztonsági öv

Magától értetődő, hogy bármilyen etetőszékről is legyen szó, mindig csatoljuk be a gyereket, és soha ne hagyjuk felügyelet nélkül. A legtöbb etetőszék ötpontos biztonsági övvel van felszerelve, néhány szék azonban csak hárompontos övvel rendelkezik – vagyis nincs vállpántja. Egy megfelelően felszerelt és beállított ötpontos biztonsági öv a folyton izgő-mozgó gyerekeket is megvédi attól, hogy kiessenek, vagy ami még rosszabb, a székkel együtt boruljanak fel.

Tálca

A Tudatos Vásárlók Egyesülete teszteredményei alapján általánosságban elmondható: minél nagyobb a tálca, annál jobb. Praktikus odafigyelni arra a választáskor, hogy minél kevesebb olyan rés legyen a (pajzson) tálcán, ahol elrejtőzhetnek a borsószemek, vagy a spagetti darabok.

Érdemes olyan széket választani, amelynek állítható és levehető a tálcája, így könnyen betehetjük és kivehetjük a babát, valamint akár nagyobb korában is lesz elég helye a gyereknek a székben. Ha kivesszük a tálcát, akkor közelebb tudjuk húzni a széket az asztalhoz, így a gyerek is teljesen részese lehet az étkezésnek.

Párna és kényelem

Igaz, hogy egy rendesen kipárnázott szék kényelmes, de a tisztítása már nem olyan egyszerű. Sok fáradságot és időt spórolhatunk meg, ha olyan párnázatú széket veszünk, amelyen a lehető legkevesebb a varrás, a redő, a rés. Kerüljük a textúrált és a csak kézzel mosható anyagokat.

A szakértők azt javasolják, ha már a párnázott mellett döntünk, olyan modellt válasszunk, amelynek a párnája egyszerűen tisztára törölhető, vagy a huzat mosógépben mosható.

Állíthatóság

Egy könnyen állítható etetőszékkel sokkal egyszerűbb az étkezés. A Tudatos Vásárlók Egyesülete tesztjében a praktikus használat alapján is lehet szűrni a termékek között. A  fogyasztóvédők emellett azt tanácsolják, hogy vásárláskor vegyük kézbe az etetőszéket, próbáljuk ki, milyen könnyű kinyitni, összecsukni, állítani a magasságon, a tálcán, vagy becsatolni a biztonsági övet.

Mikor szerencsés, ha összecsukható a szék?

Ha kicsi a lakás, vagy sokat utazunk, érdemes olyan etetőszéket választani, ami összecsukható. Több olyan etetőszék is kapható, amely összecsukva megáll a lábán és nem kell a falhoz dönteni. Némelyik modellnél le kell venni a tálcát ahhoz, hogy össze lehessen hajtani a széket, és nem biztos, hogy ezt naponta többször is szeretnénk megismételni.

A fogyasztóvédők tesztjében 20 különféle összecsukható etetőszék szerepelt, többségük jó pontot kapott, mert egy kivétellel mind átmentek a biztonsági teszten, könnyen használhatók, praktikusak és bírják a strapát. A 20 között találtak olyat is, amelyiknél a szakértők azt tapasztalták, hogy könnyen becsípődhet a baba ujja, emiatt ezt inkább nem ajánlják megvételre, főleg hogy az egyik legdrágább termék a tesztben. A vizsgált modellek ára 5 ezer és közel 100 ezer forint között mozog.

Mennyibe kerül egy használható etetőszék?

Nem kell közel százezer forintot kiadni egy biztonságos és jól használható etetőszékért. Az ár legnagyobb mértékben a kiválasztott típustól függ. Egy egyszerű etetőszék sok esetben tökéletesen megfelel, főleg ha nincs szükségünk menő funkciókra, dizájnra vagy végtelen beállítási lehetőségre, kiegészítőkre.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete tesztjében szereplő egyszerű, nem összecsukható modellek ára 5-35 ezer forint között mozog. Egy kivétellel mindegyik átment a biztonsági teszten, sok olyan is van közöttük, amelyik jó pontot kapott azért, mert könnyen használható és strapabíró. Egy termék ebben a kategóriában is azért bukott el a biztonsági teszten, mert a gyerek ujja becsípődhet, beszorulhat, ha teljesen hátradöntjük a támlát, illetve a szék nem túl stabil és hátrabillenhet, ha a baba az asztalnak feszíti a lábát.

Az átalakítható etetőszékek már drágábbak, 20 ezer forinttól akár 100 ezerig is kaphatók. Viszont, ahogy nő a gyerek, úgy állíthatók is. Tehát sok esetben megéri, ha azt is figyelembe vesszük, hogy több éven keresztül ugyanazt a széket tudjuk használni, így hosszú távon nem feltétlenül lesz drága a beruházás.

Amit a biztonságról érdemes tudni

A fogyasztóvédők tesztje során kiemelt hangsúlyt kapott a biztonság, vagyis megvizsgálták az etetőszékek stabilitását is, hogy megbizonyosodjanak arról, egy ficánkoló gyerek sem tudja felborítani. Ennek ellenére, soha ne feledkezzünk meg arról, hogy egy szemfüles gyerek szinte bármelyik széket hátraboríthatja, ha például az asztalban megtámaszkodik és hátratolja magát. A gyártók is figyelmeztetnek, hogy gyereket soha, semmilyen körülmények között nem szabad felügyelet nélkül az etetőszékben hagyni! Ha egy pillanatra el kell mennünk a gyerek mellől, támasszuk a széket hátával egy falhoz, így megakadályozhatjuk a hátraborulást.

Milyen kortól lehet etetőszéket használni?

Amikor már segítség nélkül tud ülni a baba, meg tudja tartani a nyakát és a fejét, csak akkor kezdjük etetőszékbe ültetni. Ez sok gyereknél már 6-7 hónapos korban bekövetkezik, és általában egybeesik a leválasztással. Sok, többfunkciós etetőszéket újszülötteknek való szűkítő betéttel árulnak, így a kisbaba egy magasságban lehet a családdal az asztalnál már akkor is, amikor még nem tudja magát önállóan megtartani.

Ha fontosnak tartjuk, hogy a pár hónapos családtag is velünk legyen étkezéskor, figyeljünk arra, hogy kifejezetten erre a célra is alkalmas etetőszéket válasszunk. Semmiképp se ültessük olyan etetőszékbe, amelyet csak már ülni tudó babáknak alakítottak ki.

Olvass tovább itt, ha szeretnéd tudni, milyen főbb típusú etetőszékek közül választhatsz a boltokban, melyiknek mi az előnye, hátránya. Vonatkozó terméktesztünket pedig itt találod.


Kép: freepik.com, pixabay.com
Top
Megszakítás