A Tudatos Vásárlók Egyesülete 45 beépíthető sütőt tesztelt nemzetközi laboratóriumban. A következő funkciókat és szempontokat vizsgáltuk: milyen jól sütnek, mennyire könnyen használhatók, mennyi energiát fogyasztanak, milyen biztonságosak, hangosak.

Hogy kerülnek a termékek a tesztbe?
A tesztelt termékeket anonim módon, kiskereskedőknél vásároljuk. Nem tesztelünk prototípusokat, sem pedig gyártók által felajánlott ingyenes termékmintákat.
Ár
Az árak a hazai webáruházak árainak átlagát jelzik a teszt készítésének időpontjában.
Pontozás, értékelés
A főbb szempontokat 0-tól 5-ig tartó iskolai osztályzat szerint értékeltük.
0 =legrosszabb 5 =legjobb
Ezeket összesítve adjuk meg, hogy a termék a megszerezhető pontok hány százalékát kapta meg.

Sütés
A szakértők az EN 60350-1 szabványnak megfelelően tesztelték a sütők hatékonyságát. A teszt során vizsgálták az üres sütő előmelegítéséhez szükséges időt különböző sütési funkciókban, milyen pontosan szabályozható és mennyire stabil a hőmérséklete.
Arra is kíváncsiak voltak, hogy milyen jól süt. Ezt aprósütemények és piskótatészta készítésével tesztelték, a grillfunkciót pedig kenyérpirítással és grillcsirke sütéssel.

Sütő előmelegítéséhez szükséges idő: Az üres sütőt először légkeveréses üzemmódban 175˚C-ra, majd hagyományos (alsó és felső sütés) üzemmódban 200˚C-ra melegítették fel, és lemérték ezen hőfokok eléréséhez szükséges időt.
Hőmérséklet szabályozás pontossága: Amikor a sütő hagyományos, illetve légkeveréses üzemmódban felmelegedett 80˚C, 150˚C, 200˚C-ra, illetve maximum hőmérsékletre, megmérték a sütő minimum és maximum belső hőmérsékletét különböző időpontokban, ezek átlagát vették, és összehasonlították, hogy mennyiben tér el az eredetileg beállított hőfoktól. Amikor a maximum hőmérsékletet értékelték, egy órán keresztül vizsgálták, hogy a sütő megtartja-e a max. hőfokot vagy bizonyos idő után csökken a hőmérséklet.

Hőmérséklet stabilitása: Azt is értékelték, hogy egy szabályozott hőmérsékletű cikluson belül (hagyományos, illetve légkeveréses üzemmódban 80˚C, 150˚C, 200˚C, illetve max. hőmérséklet) mekkora a hőmérséklet ingadozás az eredeti értékhez képest.
Sütés: Aprósüteményt és piskótatésztát sütöttek légkeveréses és hagyományos üzemmódban. Sütés után pontozták az elkészítési időt, megmérték a sütemény vastagságát, illetve azt vizsgálták, hogy mennyire egyenletesen sült át és barnult meg.

Grillezés: A szakértők héj nélküli, egyforma méretű fehér kenyér szeleteket pirítottak, pontozták a grillrács tényleges grill területét (a kenyerek színe alapján) és az elkészítési időt. Egy kb. kétkilós csirkét grilleztek 200˚C-on, majd értékelték a hús hőmérsékletét, az elkészítési időt, mennyire ropogós, szaftos, egyenletesen barna és milyen az íze.

Használhatóság
A használhatóság során a szakértők azt vizsgálták, hogy mennyire könnyen használhatóak a készülékek. Értékelték, hogy mennyire felhasználóbarát a használati kézikönyv és a kezelő panel (pl. hőmérséklet és üzemmód, idő beállítása, jelek, különböző programok), a hangjelzést, a sütőkamra világítását, mennyire jól lehet belátni a sütő üvegén keresztül, az ajtónyitást és zárást, a ki-be pakolást, az oldalsó vezetőrács kiszedését, a védőburkolatot, a sütő külső és belső tisztítást, a forgónyárs használatát (amelyiknél volt ilyen).

Energiafogyasztás
Pontozták az energiafogyasztást üres sütő hagyományos és légkeveréses üzemmódban történő előmelegítésekor, aprósütemények és piskóta sütése során, grillezéskor és öntisztító üzemmódban (amelyiknél van) és stand-by módban.

Biztonság
A berendezések biztonságát az EN 60335-2-6 szabvány alapján vizsgálták. Pontozták, hogy van-e áramütés veszély és mennyire teherbírók a polcok. Az EN ISO 13732-1 szabvány alapján pedig a felületek átmelegedését értékelték, vagyis hogy normál sütéskor, grill funkcióban, öntisztító üzemmódnál mennyire melegednek át a gombok, a sütőajtó fogantyú, az üveg, az előlap és a levegő kivezető rész.
Zaj
Pontoztuk a sütők zajkibocsátását használat közben.
Képek: unsplash.com, pixabay.com