VÉLEMÉNYEK HELYETT TÉNYEK

A tofu ezer arca

A tofu egy méltán népszerű, fehérjében gazdag szójaétel. Több mint 2000 évvel ezelőttről, Kínából származik, és ma már bármelyik szupermarketben kapható. A tofunak több fajtája létezik, és felhasználása is igen széleskörű. Bemutatjuk a tofu fajtáit, de először nézzük, hogyan készül ez az élelmiszer. 

A tofukészítés egy ősi mesterség, amely több száz év elteltével is nagyjából változatlan maradt, csak modern köntösbe öltöztették. A szárított szójababot beáztatják, hagyják megduzzadni, majd finom péppé turmixolják, és eltávolítják belőle a rostokat. Vízzel összekeverve és felmelegítve szójatej, pontosabban ital készül belőle. A folyamat a kicsapódással folytatódik, amelyhez élelmiszer minőségű kicsapószereket, például kalcium-szulfátot, kalcium-kloridot vagy magnézium-kloridot, illetve tengeri nigari t használnak. Keményebb, túrószerű massza keletkezik, amelyet tömbökké préselnek és hagynak kicsöpögni. Minél több vizet engednek le, annál keményebb lesz a tofu. Az eredmény a klasszikus, natúr tofu, amely például pácolással vagy füstöléssel tovább variálható. Az egész folyamat hasonlít a tejüzemi sajtkészítéshez. 

Fajtái

Natúr tofu – Fehér vagy világos krémszínű, és nem ízesítik semmivel. Megjelenésében hasonlíthat a friss sajtra. A natúr tofu semleges ízű, és nagyon jól magába szívja az egyéb ízeket és aromákat. Egy sokoldalúan alapanyag: pácolni, majd serpenyőben kisütni, grillezni, sütőben megsütni, zöldségekkel párolni, levesekbe főzni és számos egyéb módon lehet felhasználni. A tofut kenhető krémek, kencék készítéséhez is felhasználhatjuk. Meleg és hideg ételek elkészítéséhez egyaránt használható. A növényi élelmiszerek közül számos kész termék és félkész termék alapját is képezi. 

Füstölt tofu – A füstölt tofunak sötétvagy világosbarna a pereme, és egyes esetekben keményebb a külseje. Az ízének kellemesen füstösnek kell lennie, nem túl kesernyésnek. A füstölt tofu tömörebb és keményebb, mint a natúr változat, mivel a füstölés során vizet veszít. Nyersen is fogyasztható, például kenyérrel, szendvicsekben vagy salátákban. A füstölt tofu kockákat vagy szeleteket kisütni, pirítani is lehet, és hús vagy sajt helyettesítőjeként is remekül megállja a helyét. 

Marinált (pácolt) tofu – A pácolás vagy marinálás az egyik leggyakoribb módja a tofu elkészítésének, és a boltokban is gyakran kapható ebben a formában. A klasszikus pácolt tofut szójaszósz és fűszerek keverékében pácolják. Manapság azonban számos más variációval is találkozhatunk – a gyógynövényes vagy fokhagymás pácoktól kezdve a különféle ázsiai változatokig. A pácolt tofut ezután kisüthetjük vagy megpiríthatjuk, és ízléstől és preferenciától függően számos ételben felhasználhatjuk. 

Selyemtofu – A fent említett tofuk kemény tofunak minősülnek. Ezenkívül létezik selyemtofu is, amely puha, sima és krémes állagú, a pudinghoz hasonlít. Ebben a formában például sütéshez, desszertek, mártások és levesek készítéséhez használják. Tálalható közvetlenül gyümölcsökkel vagy mártogatósként, illetve kenceként is. 

Ingyenes füstölt és marinált tofu tesztünk, melyben többek közt vizsgáltuk a tápértéküket, érzékszervi és mikrobiológiai vizsgálatnak vetettük alá őket, itt érhető el.

Forrás: dTest.cz
Top
Megszakítás