VÉLEMÉNYEK HELYETT TÉNYEK

5+1 tipp grillezéshez, amivel minden veszélyt elkerülhetsz!

A grillsütők kínálata jóval több lehetőséget tartogat a kolbász, hús és hamburger grillezésnél. Sok grill emellett alkalmas főzésre, párolásra, kenyértészta sütésre, rostélyon sütésre is. Nem csak e téren találunk különleges készülékeket. Nézzük melyek azok a kiegészítő tartozékok, amelyek gondoskodnak róla, hogy a grillparti ne fulladjon kudarcba senkinek sem.

1. A kerámia lapos grillsütő biztonságosabb, de drága mulatság lehet!

A sütőlap vagy grillrács az a része a készüléknek, amire az étel kerül. Ezen közvetlenül is süthetsz, de sok készülék esetén akár egy edényben is készíthetsz rajta ételt. Többféle formában elkészítheted vele a húst, zöldséget, de akár a szószt, a köretet, vagy épp tojást is.

A sütőlap készülhet fémből, többnyire öntöttvas, rozsdamentes acél vagy krómozott acélból. Utóbbi általában olcsóbb, de kevésbé tartós. Az öntöttvas tömörebb, nehezebb, éppen ezért tisztítani is nehézkesebb, hiszen nem könnyű emelgetni.

Szerencsés, ha van egy kis perem a sütőlap szélén, ugyanis így könnyebb levenni, megfordítani az ételt sütés közben.

A sütőlap készülhet kerámia bevonattal is, előnye, hogy a fémlapokkal ellentétben, nem kerülhet át belőle káros anyag az ételbe, nem rozsdásodik, és nem is kormozódik – bár akad, aki ezt inkább hátránynak élheti meg. Hátránya, hogy ha megreped, lepattog, felszínre kerül az alatta lévő fém, cserélni kell, ami igen költséges lehet.

2. Ha grillpartit tervezel, válassz melegítőrácsos készüléket!

Az ételeknek eltérő sütési időre van szükségük, ám kellemetlen, ha a köretként tálalt zöldség kihűlt, miközben a hús még forró. Ilyenkor hasznos a melegítő rács. Ez a fő sütőlap fölött található, és a már elkészült ételt teheted rá, hogy ne égjen szét, de ne is hűljön ki, amíg a lassabban átsülő húsok is elkészülnek.

3. Szabadban használnád? Válaszd a lecsukható tetejűt!

Sok grillsütőnek van lecsukható vagy rátehető teteje, ami megakadályozza, hogy falevél vagy homok hulljon az ételre, de akár a szemerkélő esőtől is megvédi az készülő ételt (és a tüzet). Ha sokat tervezed a grillsütődet a szabadban, nem esővédett helyen használni, ezért a kiegészítőért mindenképp érdemes a zsebedbe nyúlni!

"rebay steak a grillen"

4. Ha azt mondod ribeye steak, mi azt mondjuk hőmérő!

Többféle hőmérővel felszerelt készüléket találhatsz a piacon. Egyes készülékek külsejére szerelték. Ez az előmelegítéskor igazán hasznos, hogy biztosan meg tudd állapítani, elkezdheted-e már a sütést, de sütés közben is jól jöhet, mert ennek segítségével egyenletesen tudod tartani a készülék belső hőmérsékletét.

Vannak levehető hőmérős grillsütők is, amelyek hőmérőjét egyenesen a sülő húsba szúrhatod, így a hús belső hőmérsékletét is lehetőséged van figyelni. Ilyen esetben mindig kesztyűvel fogd meg a hőmérő tűt, mert komoly égési sérüléseket szenvedhetsz.

5. Tálcák és polcok a széthagyott lapátokért!

Az oldalsó, vagy a grillsütő alatt lévő tálcák, polcok, kis „asztalok” segíthetnek abban, hogy a különböző edényeket, csipeszt és egyéb eszközöket sütés közben kényelmesen a közelben tudjunk tárolni. Ez különösen nagy segítség lehet nagyobb grillpartik alkalmával, amikor többen kiveszik a részüket a sütögetésből, mert mindannyian tudjuk, hogy fogók, húsforgató lapátok mindig a legrosszabb pillanatban tűnnek el.

+1 TIPP: Univerzális megoldást keresel fix helyre? Válaszd a hibrid grillt!

Ha nincs kedved azon törni a fejed, hogy a faszenes, vagy a gázüzemű készüléket lesz majd egyszerűbb “etetni” az erkélyeden vagy az udvarban, Neked találták ki a hibrid grillsütőket. A típus egyetlen hátránya, hogy a kombinált sütési technológiából fakadóan nagy és nehéz mozgatni, így azoknak ajánlott, akik fix helyen tervezik használni a grillsütőjüket.

Nézd meg a Tudatos Vásárlók grilltesztjét, amelyből megtudhatod, hogy melyik készülékkel lehet a legízletesebb BBQ-t elkészíteni, mennyire praktikus a használatuk, vagy melyiket könnyebb letakarítani grillparti után.

Kép: pixabay.com
Top
Megszakítás