VÉLEMÉNYEK HELYETT TÉNYEK

5 extra a hűtődbe, amiért egyszer még hálás leszel

A hűtőszekrény kiválasztásakor rengeteg szempontot kell mérlegelnünk. A megfelelő kapacitás, az ideális méretű és energiafogyasztású készülék keresése közben megesik, hogy épp azokra a szempontokra nem jut kellő figyelmünk, amitől a hűtő használata igazán zökkenőmentessé, vagy épp rémesen nyűgössé és idegesítővé válhat. Melyek ezek?

1. Blokkolóval ellátott vagy teleszkópos polc

Nagyon fontos, hogy elegendő polc, rekesz és fiók álljon rendelkezésünkre, ám legalább ilyen lényeges, hogy azok jól legyenek rögzítve, és variálhatóak legyenek. Nézzük meg hány polchely van, ahova a polc áthelyezhető, húzzuk ki a polcokat és rekeszeket.

Néhány gyártó akár egy kézzel is könnyedén kihúzható polcokat épít be, ami amellett hogy megkönnyíti a mindennapi használatot – és a letisztult kialakításnak köszönhetően sokszor a takarítást is -, a hűtőt is sokkal átláthatóbbá teszi. Ám ezekből érdemes olyat választani, amiben blokkoló akadályozza meg, hogy véletlenül magunkra rántsuk a polcot – főleg ha a családban kisgyerek is van.

hűtő teszt frissentartó rekesz

Ugyanez a szempont fokozottan igaz fagyasztószekrény, vagy kombinált hűtőszekrény vásárlása esetén. Mivel a fagyasztó fiókjai a benne tárolt fagyott élelmiszertől és a keletkező jégtől könnyen beszorulhatnak, célszerű olyat választani, aminél fogók segítik a fiókok mozgatását. Ez esetben is érdemes keresni a blokkolót. Azok viszont, akik megkímélnék magukat, a csúcskategóriás készülékek között olyanokat is találnak, amiben teleszkópos fiókok vannak.

2. Frissentartó hűtőrekesz vagy extra hűtő és fagyasztó funkciók

Bizonyára a húsok, és tengeri herkentyűk szerelmeseinek találták ki a frissentartó rekeszt. Ebben az elkülönített fiókban a hőmérséklet fagypont körül van (-2 ℃ és 3℃ között), így a gyorsabban romló élelmiszereket is biztonsággal tárolhatjuk.

Viszont a gyorshűtés, vagy supercool funkcióval ellátott hűtő is jó megoldást jelenthet erre (időnként). Ez azonban inkább azoknak ajánlott, akik többnyire energiatakarékosan működtetik a hűtőt (vagyis 6 ℃-nál nem alacsonyabb a belső hőmérséklet). Mire jó még? Buli előtt vagy hétvégi bevásárlás után gyorsabban lehűthetjük vele az ételeket és italokat. A funkció előnye, hogy a készülék bizonyos idő után automatikusan visszaáll az eredeti hőfokra, így akkor sem kell aggódnunk, ha a buli hevében úgy maradna.

A gyorsfagyasztás, vagy superfrost funkció akkor hasznos, ha egyszerre nagyobb mennyiségű ételt szeretnénk lefagyasztani. Ha bekapcsoljuk, a fagyasztó hőmérséklete a szokásos -18℃ alá csökken. Mivel ezzel jelentősen nő az áramfogyasztás is, a jelenleg kapható készülékek legkésőbb 72 órán belül automatikusan leállítják ezt a funkciót.

Egyes fagyasztóknál party funkciót is találhatunk. Ez akár arra is alkalmas, hogy buli, vacsora közben hűtsük le vele az italokat. Bekapcsoláskor a fagyasztó rövid időre lehűl, majd hangjelzés figyelmeztet, mikor kell kivenni az üveget, hogy az ne repedjen szét.

3. Palacktartó vagy állítható üvegtartó rekesz

praktikus kialakítás

Minden hűtő ajtaján találunk üvegtartó rekeszt, de ennek kivitelezése igen eltérő lehet. Ha sokféle, vagy különböző méretű dolgokat tárolunk itt, hasznos, ha az üvegtartó rész magassága a fölötte lévő polc mozgatásával állítható. Szintén jól jöhet hosszú távon, ha a polcok kialakítása megakadályozza hogy ajtónyitáskor kiboruljon a hűtő tartalma.

Azoknak viszont, akik előszeretettel fogadnak társaságot, vagy szerveznek házibulit nagyon hasznos lehet, ha a hűtőben van palacktartó. Sőt, akad lehajtható változat is, így csak akkor veszi el a helyet, ha épp szükségünk van rá.

4. No frost és low frost készülékek 

A “no frost” készülékekkel ma már a hűtőleolvasztás fáradalmait is megspórolhatjuk,  hiszen ezek a készülékek nem jegesednek el. Ezzel szemben a low frost gépek köztes megoldást jelentenek, mert ugyan le kell olvasztani őket, de a normál géphez képest jóval ritkábban.

5. A TVE kedvence: Holiday funkció

környezetbarát választás holiday funkció

A holiday funkcióval ellátott készülék azoknak ideális, akiknél valamilyen oknál fogva üres a hűtő, de a fagyasztóban akad azért ez-az. Ezzel ugyanis nyaralás, vagy hosszabb távollét esetén úgy is takarékos üzemmódra állíthatjuk a hűtőt, hogy közben a fagyasztó zavartalanul működik tovább.

Persze ezek mind, csak extrák, mit sem érnek, ha a készülék nem működik megbízhatóan, nem szigetel rendesen, vagy nem tartja stabilan a belső hőmérsékletet.

Hogy melyik hűtő vagy éppen fagyasztó, hogyan teljesít a különböző szempontok szerint, megtudhatod vonatkozó terméktesztünkből.

Kép: test.de, pixabay.com
Top
Megszakítás